udskiftning, installation af en underjordisk kran (2023)


Teknisk beskrivelse

At stifte bekendtskab med dette produkt skal starte med dets designfunktioner:

Struktur

Ved at dreje håndtaget kan vi således indstille en af ​​to positioner:

 1. Bolden drejes af væggen mod passagen og blokerer den.
 1. Bolden drejes med et hul mod passagen og åbner den.

Værdighed

Den beskrevne enhed giver denne type afspærringsventiler følgende fordele:

 • Enkelhed og høj hastighed ved gør-det-selv-brug
  ... Du skal bare dreje håndtaget let 90 grader for at stoppe vandstrømmen eller genoptage det.
 • Lille størrelse og attraktivt udseende
  ... Det ser ret æstetisk ud på baggrund af resten af ​​VVS-systemet.

udskiftning, installation af en underjordisk kran (1)

 • Holdbarhed
  ... I modsætning til koniske og cylindriske låsesystemer er kuglen ikke udsat for så hurtigt slid.

Råd: Det anbefales at installere et groft filter foran vandhanen, som forhindrer ridser på låsemekanismen fra sandkorn, der er trængt ind i røret. Dette forlænger produktets levetid yderligere.

 • Overkommelig pris
  ... Det enkle design kræver ikke en dyr fremstillingsproces.
 • Høj tæthed
  ... O-ringene i kombination med selve kuglen forsegler passagen helt sikkert.

Visninger

De pågældende produkter kan variere i størrelse på den indre passage:

Reparationer

udskiftning, installation af en underjordisk kran (2)

Læs også: Omstrejfende strømme og elektrokorrosion af opvarmede håndklædeskinner i rustfrit stål: årsager og måder at bekæmpe dette fænomen på

Hvordan adskilles en kugleventil i tilfælde af en funktionsfejl, der kan udtrykkes ved udseendet af en lækage eller knirker i området til afspærringselementet?

Instruktionen er ret enkel:

 1. Vi skruer møtrikken ud, der fastgør håndtaget, og fjerner håndtaget.
 2. Vi fjerner holderingen fra stammen, hvorefter vi også tager den ud.
 3. Vi afvikler sagen med nøglerne.
 4. Vi inspicerer kuglen, sæderinge og tætningselementer.
 5. Hvis der findes mangler på nogen del, erstatter vi den.
 6. Vi sætter strukturen tilbage efter at have smurt de bevægelige komponenter.

Valg

Når du køber en kuglehane, er det meget muligt at købe en falsk kvalitet af lav kvalitet.

Først og fremmest skal du forstå, at et kvalitetsprodukt skal være lavet af messing, så vær opmærksom på følgende tegn, når du vælger det:

 • Vægt. Hvis prøven er let, er den højst sandsynligt lavet af billig og silumin, som ikke har en lang levetid og høj styrke.
 • Boldspejl. Hvis det er uklart eller kedeligt, indikerer dette enten dets forarbejdning af dårlig kvalitet, eller at det er lavet af stål, som er tilbøjelig til ætsende processer. Under alle omstændigheder skal du nægte at købe.
 • Koste. En kran, der er for billig, er mistænkeligt billig, så dette er sandsynligvis en falsk, da sælgeren aldrig vil arbejde med tab.
 • Mangler. Vær ikke doven og inspicér ventilhuset for revner, hængende og uregelmæssigheder, de kan fortælle meget om fremstillingsniveauet.
 • Garantikort. Garantien ydes kun af kendte og gennemprøvede producenter. Hvis du har en, kan du være sikker på at du køber et kvalitetsprodukt.

Princippet om kugleventilens funktion

Kugleventiler er designet til fuldstændigt at lukke arbejdsstrømmen i rørledningen. De bruges ikke til at justere det.

Driften af ​​en sådan kran er baseret på en metalkugle med et gennemgående hul.

Når hullet drejes mod røret, er ventilen åben. Hvis kuglen drejes vinkelret på røret, lukkes den.

Formen på hullet i kuglen kan være i form af en cirkel, rektangel, trapezformet eller ovalt. Og dens størrelse afhænger af typen af ​​rør og formålet med kranen.

Kugleventilens låseelement kan placeres, afhængigt af ventilernes størrelse og formål, på to måder:

 • installation af kuglen på specielle understøtninger bruges i store kraner;
 • til små enheder anvendes en flydende kugle.

Mindre ofte installeres lukkeelementet (kuglen) ved hjælp af yderligere tætninger. Betjeningen af ​​kugleventilen er ret enkel og gøres ved at dreje den 90 grader.

Typer af kugleventiler

Afhængig af installationsmetoden er kugleventiler af følgende typer.

Kugleventil til kobling

anvendes hovedsageligt i gas-, varme- og VVS-systemer i boliger og offentlige bygninger. Sådanne enheder er små i størrelse, pålidelige og nemme at bruge.
Kugleformede koblingsventiler bruges til installation i rør med en diameter på op til 45 millimeter.
Til store rørledninger, der anvendes flangede kugleventiler.

Læs også: Færdige løsninger → Domvent-ventil - indtryk af selvinstallation og brug

Flangekugleventiler er installeret på rør med en diameter på mere end 45 millimeter. Når de er installeret i en sådan kran, installeres tætningspakninger, ved hjælp af hvilke der opnås et højt niveau af styrke, pålidelighed og tæthed ved forbindelsen mellem røret og kranen.

Kugleventiler af flangetype er modstandsdygtige over for tunge belastninger, højt tryk på arbejdsmediet og er meget holdbare. Sådanne anordninger anvendes i vid udstrækning i gasrørledninger og til systemer til pumpning af olieprodukter. De kan være sammenklappelige og med en monolitisk krop.

Kugleventil

anvendes i rørledninger i fødevare- og kemiindustrien og andre industrisektorer.
Drosselventilen har en stor fordel - en bred mulighed for flere adskillelser.
Svejset kugleventil

adskiller sig fra andre lignende elementer ved, at det er installeret på steder, hvor efterfølgende demontering ikke er tilvejebragt. En sådan kugleventil samles ved hjælp af en svejsemetode af højt kvalificerede specialister. Typisk anvendes en svejset kugleventil til byggearbejde.

Den kombinerede kugleventil adskiller sig fra andre enheder ved, at den kan forbindes til rør ved hjælp af forskellige metoder.

I henhold til antallet af tilsluttede grenrør produceres kugleventiler af følgende typer:

 • gennemløbsanordninger, det vil sige en indgang og en udgang er forbundet;
 • anordninger af vinkeltypen er installeret, hvis det er nødvendigt at foretage en bøjning eller drejning af rørledningen på kranen;
 • enheder med mere end tre grenforbindelser. Installationen af ​​sådanne elementer sker for at omdirigere eller fortrænge strømningerne af rørledningsmediet.

Der er også en kugleventil til underjordisk installation. Den har en høj ventilaksel, som gør det muligt at bruge den i underjordiske rørledninger. Aksen med kugleventilhåndtaget er placeret over jordoverfladen, dvs. en sådan enhed kan tændes og slukkes eksternt.

Fordele ved kugleventiler

Fordelene ved sådanne enheder er høj pålidelighed, brugervenlighed og kompakt størrelse. Sådanne enheder går sjældent i stykker. Brugervenlighed ligger i, at du ikke har brug for at dreje ventilen i lang tid for at tænde den, men kun ved at dreje den 90 grader, kan du nemt og hurtigt åbne eller lukke bevægelsen af ​​arbejdsstrømmen, der bevæger sig gennem rørledning. Dette er især praktisk i tilfælde af forskellige nødsituationer.

Kugleventilen har høj styrke og korrosionsbestandighed sammenlignet med andre lukkeanordninger.Det bruges i vid udstrækning i rørledninger til levering af kemisk aggressive stoffer.

Takket være dens fremragende ydeevne er reparation og udskiftning af kugleventilen enkel og bekvem.

Anvendelsesområde for kugleventiler

Anvendelsesområdet for kugleventiler er bredt nok:

 • De kan med succes bruges i vandforsyning, gasforsyning og opvarmningssystemer på både husholdnings- og industrielt niveau.
 • Installationen af ​​en kugleventil er blevet meget udbredt nær bunden af ​​stigerørene til drikke-, brand-, brugs- og andre systemer såvel som i grene fra hovedrørledningen.

  udskiftning, installation af en underjordisk kran (7)
  Kugleventiler i rørsystem

 • Kugleventiler er fremragende til brug i rørsystemer, der transporterer olie, olie, aggressive medier, affald og industrielle farvande og madløsninger.
 • Enheden med kugleventiler giver dem mulighed for at blive installeret i hverdagen på forsyninger til husholdningsapparater (for eksempel til vaskemaskiner og opvaskemaskiner) og andre apparater. Ofte i boliger er der installeret en kugleventil i et rum med et fint filter, hvorved vandet, der bruges til madlavning, såvel som andre behov bliver meget renere.

Kugleventil installation

Før du installerer kugleventilen, skal du vælge det rigtige sted, så der ikke er nogen installationsproblemer, og bevægelsen af ​​drejearmen ikke forstyrrer andre enheder. Rørets diameter skal svare til ventilens størrelse.

Kugleventilen fås med to typer flanger: med udvendigt og indvendigt gevind eller kombineret type.

Læs også: Funktioner i moderne varmevekslere til ventilation

Installation af kugleventiler i varmebatterier eller andre husholdningsapparater udføres ved hjælp af forskellige typer flanger.

I dette tilfælde skal ventilens installationsretning overholdes, på den krop, hvor der er en speciel pil, der angiver retningen af ​​vandstrømmen.

Det er nødvendigt at tilslutte vandhanen, når du bruger et specielt bånd eller træk for at forhindre vandlækager under drift. Båndet skal vikles i retning af hanen, ellers fungerer en pålidelig forbindelse muligvis ikke.

Opførelsen af ​​et vandforsynings- eller varmesystem både i et privat hus og i en lejlighed er umuligt uden brug af ventiler. Et af de mest anvendte elementer i VVS-systemer er en messing kugleventil. Det kan bruges i forskellige sektioner af rørledninger.

Svejste kugleventiler

Svejset kugleventil
Svejsede kugleventiler i modsætning til koblings-, choker- og flangeventiler, hvis installation er ønskelig på steder, der giver mulighed for hurtig demontering og om nødvendigt reparation, betragtes som at foretrække på lukkede steder, hvor demontering slet ikke er tilvejebragt.

Svejsede kugleventiler er svejset og må kun installeres af fagfolk. Ofte kan der findes svejsede kugleventiler i konstruktionen af ​​bygningskonstruktioner.

Generelle principper for opførelse af et vandforsyningssystem

Selvfølgelig er konstruktionen af ​​VVS-systemer et spørgsmål, der bedst udføres af fagfolk. Ikke underligt i ethvert byggeuniversitet er der et fakultet, der kaldes "Vandforsyning og kloakering". Men på samme tid, med den nødvendige nødvendige viden, kan du nemt oprette et internt kloaksystem og forsyne det med alle de nødvendige enheder selv. Derudover vil viden inden for design og konstruktion af et vandforsyningssystem hjælpe dig med ikke at begå fejl ved kontrol af arbejde udført af tredjepartsorganisationer eller håndværkere.

Så for at opbygge et vandforsyningssystem med egne hænder skal du udføre arbejde i de følgende faser.

Vi udarbejder et diagram og en plan for det fremtidige vandforsyningssystem

Den indledende fase af ethvert byggearbejde er at udarbejde en plan.

Den bedste mulighed ville være at udarbejde en plan for ingeniørkommunikation enten i et specialiseret edb-program eller på et almindeligt ark grafpapir. Som regel passerer vandforsyningskommunikation langs rummets vægge, og i nogle tilfælde lægges de i riller - nicher udhulet i væggen.

På dette tidspunkt vil du være i stand til at beregne det nødvendige antal vandforsyningsrør og relaterede fittings.

En vigtig rolle i planlægningen af ​​vandforsyningssystemet spilles ved beregningen af ​​det krævede antal ventiler. Som regel er moderne vandrør bygget af metal-plastrør. De er lette og lette at installere. På sådanne rør anbefales det at installere klassiske lukkeventiler lavet af messing eller deres legeringer. Et sådant fremstillingsmateriale er absolut neutralt og indgår ikke kemiske reaktioner med strømmende vand. Som et resultat modtager vandet ikke yderligere urenheder, og kugleventilernes messing oxiderer ikke, når væsken passerer.

Kugleventil enhed

Afspærrings- og distributionsvandforsyningsventiler baseret på kugler blev opfundet for omkring et århundrede siden, og i løbet af denne tid er de blevet meget udbredte. Sådanne enheder kan i øjeblikket bruges både i industrielle virksomheder og i private husstande.

Det vigtigste anvendelsesområde for kugleventiler er fuldstændig afbrydelse af vandforsyningssystemet. Derfor installeres de ved forskydninger fra de vigtigste vandforsyningskanaler eller på steder, hvor midlertidig demontering af hydrauliske enheder er mulig.

De mest oplagte placeringer for kugleventiler er:

 • forbindelsesstedet for den fleksible toiletskål i badeværelset
 • stedet for tilslutning af stikkontakten til opvaskemaskinen eller til vaskemaskinen
 • stedet for tilslutning af varmekedlen
 • også kan afspærringsventiler med kugleventiler installeres på varmesystemet ved tilslutningspunkterne for "bypass" - en bypass-sti, der er installeret ved siden af ​​vandpumpen;
 • derudover er kugleventiler også installeret i konventionelle vandhaner, der er placeret på håndvaske og badeværelser.

Vandfordelingsventilen med en kuglemekanisme til tilbagetrækning af vand har et legeme og et drejeligt fordelingselement i sin udformning. Designet af vandhanens tud (dens krop) adskiller sig normalt væsentligt afhængigt af producentens præferencer, men kugleelementet er det samme for alle ændringer.

I sådanne vandhaner har fordelingselementet et hulrum indeni, i de modsatte ender af den hule kugle er der huller: to på den ene side og den ene på den anden. Varmt og koldt vand strømmer gennem to huller, strømme blandes i kuglehulen, og vand med den ønskede temperatur tilføres tuden.

En hul kugle bruges også i afspærringsventiler, kun på begge sider har den et hul. Tværsnittet af hullerne i kuglen er normalt lig med det indre tværsnit af rørledningen, derfor kaldes sådanne ventiler fuldboring. I vandhanens normale, åbne position efterlader hullet i kuglen vandpassagen helt åben, og når kuglen drejes 90 grader, blokeres vandstrømmen fuldstændigt.

Hvorfor er kugleventiler udbredte?

Kugleventiler og kugleventiler er blevet meget populære på grund af en kombination af flere faktorer:

 • langvarig problemfri drift
 • fremragende tæthed - den ydre del af ventillegemet er en enkelt helhed;
 • attraktivt udseende
 • nem installation - det er nok kun at fastgøre indløbs- og udløbsrørene på tråden.

Opmærksomhed! På trods af alle de synlige fordele ved kugleventiler anbefales det ikke at installere dem på rørledningssystemer, hvis strømning der er en stor mængde snavs eller urenheder.Kugleindretningen passer ret tæt til PTFE-puderne inde i kroppen, og beskadigelse af deres artikulation kan forårsage utilstrækkelig drift af enheden.

Hvad er kugleventiler lavet af?

Alle kugleventiler produceret af den moderne industri kan opdeles i tre store grupper alt efter materialerne til deres fremstilling:

 • stål - oftest anvendes kulstofstål med legeringstilsætninger, modstandsdygtige over for korrosion;
 • kobberbaserede legeringer, især messing. Anvendelsen af ​​sådanne legeringer på kobberrørledninger forhindrer udseendet af elektrokemisk korrosion;
 • plastmaterialer - den brede udvikling af polymerer har ført til, at de i deres kvaliteter begyndte at nærme sig metaller.

Afspærringsventiler i plast

Til fremstilling af ventiler af polymere materialer anvendes polyethylen eller polypropylen. Et sådant materiale er absolut immunt for korrosion, både kemisk og elektrokemisk. Sådanne kraner er normalt installeret på systemer designet til at flytte ætsende væsker.

En væsentlig ulempe ved plast som materiale til fremstilling af ventiler er umuligheden af ​​at bruge det i varmt vandforsyning og opvarmningssystemer - varmt vand har en destruktiv effekt på plast.

Afspærringsventiler i stål

Kugleventiler anvendes i industrielle rørledninger. De bruges i vid udstrækning ved transport af væsker opvarmet til høje temperaturer og endda damp. Brug af stålkugleventiler er også tilladt i rørledninger, hvor væsken bevæger sig under tryk.

Messing kugleventiler

De mest almindelige kugleventiler til husholdningsbrug er lavet af messing, en kobberbaseret legering. Der er to hovedmetoder til fremstilling af kugleventiler i messing: De er støbt i forme eller smedet ved hjælp af mekaniske pres. Smedede kranlegemer betragtes som mere holdbare og pålidelige. Årsagen til dette: med denne teknologi dannes der ingen lufthulrum i legeringsmassen.

Læs også: Hvilken børste der er bedre til at male varmeledningerne. Mal selv rør i en lejlighed - hurtigt og nemt

Sammensætningen af ​​messinglegeringen inkluderer stoffer med forskellige elektrokemiske potentialer. Derfor, for at forhindre kemisk korrosion, elektropletteres produkterne ved at påføre dem et tyndt beskyttende lag.

Opmærksomhed! Brug af kugleventiler med en arbejdsmekanisme baseret på messing er ikke tilladt i rørledninger, hvor temperaturen i arbejdsmiljøet ikke bør overstige 150 grader. For varm væske danner små hulrum i messing, hvilket fører til en markant stigning i dets sprødhed.

Installation af kugleventiler til svejsning og installation af flangeventiler

Brug elektrisk svejsning til installation af svejset udstyr. Det er meget vigtigt, at kuglens spejloverflade og O-ringene ikke beskadiges. Inden installationen påbegyndes, skal den svejsede ventil være i "åben" position. Først svejses et grenrør, mens stærk opvarmning af kroppen og kuglen ikke må tillades. Derefter skal du svejse det andet rør. På lodrette sektioner skal den være i "lukket" position og på vandrette i "åben" position.

udskiftning, installation af en underjordisk kran (8)
Kugleventilindretning: 1) krop, 2) lukkerkugle, 3) sæderinge, 4) spindel, 5) pakning med pakdåse, 6) tætningsringe, 7) støttevasker, udskiftning, installation af en underjordisk kran (9) pakboksbøsning, 9) håndtagsmøtrik.

For at installere flangekugleventiler med egne hænder skal du bruge parringsflanger med nominelt tryk, mens ventilen forbliver i "åben" position. I dette tilfælde er det meget vigtigt, at flangerne på rørledningen monteres uden forvridninger. Yderligere understøtninger bruges til kugleventiler, der har elektriske drev.Efter installationen er det nødvendigt at kontrollere funktionsdygtigheden; for dette åbner og lukker enheden flere gange. Sådant udstyr skal leveres til installationsstedet i producentens emballage. Dette gøres af sikkerhedsmæssige årsager. Gennemføringshuller skal beskyttes for at undgå spåner og ridser. Fjern kun producentens emballage umiddelbart før installationen.

Inden udstyret installeres på rørledningen, skal beskyttelsespropperne fjernes fra hovedgrenrørene. Inden installationen skal produktet rengøres for konserveringsfedt (en klud og opløsningsmiddel bruges til dette), kun derefter skal du vaske dine hænder grundigt. Installation af gør-det-selv skal kun udføres efter omhyggelig læsning af producentens anbefalinger. Af de værktøjer, du har brug for:

 1. Vandnøgle (du kan tage en almindelig skruenøgle). For at forhindre skarpe snit i at beskadige den forkromede belægning er knuden pakket med et stykke tæt stof.
 2. Skruetrækker sæt.

Installation af sådant udstyr er ikke så vanskeligt, som det kan synes ved første øjekast.

Installation af kugleventiler

udskiftning, installation af en underjordisk kran (10)

Teknologien til samling af kugleventiler vil variere afhængigt af materialet til fremstilling af rørledningerne. Så polypropylenrør er forbundet med hinanden ved hjælp af en speciel opvarmningsenhed. Kobberrør forbindes ved lodning, mens stålrør installeres enten ved svejsning eller ved hjælp af gevindstik.

Sørg for at forsegle forbindelserne, når du installerer kranen. For at gøre dette kan du bruge både traditionelt linetræ og mere moderne elementer - fum tape eller fugemasse.

Efter montering af vandhanen i vandforsyningen eller varmesystemet kontrolleres forbindelsens tæthed. Kør vand ind i systemet, og læg et stykke toiletpapir eller papirserviet under den monterede vandhane. Hvis der endog er den mindste lækage i forbindelsen, vil du straks se dråber fugt på papiret.

Som du kan se, kan valg og installation af en kugleventil i vandforsyningen udføres uafhængigt. Når du vælger en kugleventil, skal du være særlig opmærksom på dens egenskaber og udseende, og under installationen skal du sikre, at forbindelsen er tæt, så ventilen vil tjene dig i mange år.

Du kan stifte bekendtskab med kugleventilerne i messing, funktionerne i deres valg og installation mere detaljeret i træningsvideoen.

Video - Messing kugleventil

Føj til bogmærker

Afhængigt af rørledningernes formål og diameter samt driftsmiljøet er ventiler lavet af støbejern, messing, bronze, stål, titanium, polyethylen. Messingskugleventiler er kompakte, praktiske og æstetiske, derfor har de modtaget velfortjent anerkendelse fra forbrugerne og præsenteres i en bred vifte på markedet. De installeres hovedsageligt på interne vandforsynings- og varmenetværk. Men ikke alle produkter, der kommer ind på markederne, kan betragtes som af høj kvalitet.

Produkterne fra italienske firmaer er anerkendt som lukkeventiler af højeste kvalitet til interne ledninger. Kvaliteten af ​​polske, tyrkiske og kinesiske virksomheder er meget lavere. Ventiler fremstillet i Italien er normalt varmpressede, hvilket sikrer ensartethed i produktets struktur og derfor øger dets pålidelighed. Kinesiske og tyrkiske produkter fremstilles normalt ved støbning. Nøjagtigheden af ​​udførelsen såvel som kvaliteten af ​​tætningerne, der sikrer ventilernes tæthed, i produkter fra italienske firmaer er meget højere.

Typer af materialer til kugleventiler: (støbejern, messing, bronze, stål, titanium, polyethylen).

Fra messing og bronze anvendes normalt afspærrings- og kontrolventiler med en nominel boring på DN mindre end 50 mm til rørledninger, herunder lavtryksgasrørledninger ved temperaturer under 150 ° C.

Men dyrere og pålidelige er lavet af rustfrit stål.For rørledninger, der fungerer under stødbelastningsforhold, anbefaler standarderne brug af afspærringsventiler i støbejern.

For nylig er polyethylenhaner blevet udbredt. Polyethylengaskranen har ingen metaldele. Det er meget lettere end lignende metalprodukter, enkelt og pålideligt i håndtering, desuden kan dets styrke og modstandsdygtighed over for mekanisk belastning karakteriseres godt. En gaskugleventil er en økonomisk levedygtig mulighed for de fleste typer rørledninger. Brugen af ​​afspærringsventiler af polyethylen på gasledninger forenkler netværksvedligeholdelse. Installation af polyethylenventiler udføres ved stødsvejsning eller udstyret med koblinger med indbyggede varmelegemer. Dette muliggør hurtig og pålidelig svejsning.

I overensstemmelse med GOST 4666-75 skal alle ventiler have en markant farve. Krop og dæksler er malet i en farve svarende til et specifikt metal. Støbejernsprodukter er malet sort, kulstofstål - grå, korrosionsbestandigt stål - blå; legeret stål - blå.

Fastgørelsesdelene til rørledningen er svejste samlinger, flanger, koblinger og stifter. For rør med en nominel boring op til 4-45 mm anbefales det at anvende en koblingsfastgørelse af en kugleventil. Kugleventiler bruges til installation i rør med en diameter på mere end 45-50 mm. Kugleventilens flangeforbindelser med røret kan modstå betydelige belastninger. De har en høj tæthed på grund af brugen af ​​moderne tætningspakninger.

I henhold til kravene i GOST R 52760-2007 skal markering af afspærrings- og kontrolventiler foretages på kroppen eller på typeskiltet, der er sikkert fastgjort til produktet.

Produktmærkning skal indeholde følgende oplysninger:

nominel diameter DN (nominel størrelse), nominelt tryk PN, kropsmateriale, producentens varemærke; en pil, der angiver strømningsretningen for væske eller luft maksimal temperatur eller rækkevidde for tilladte temperaturer, drifts- eller designstryk, fremstillingsår.

Fordele ved kugleventiler

Kugleventiler er meget kompakte og samtidig meget praktiske, desuden attraktive fra et æstetisk synspunkt. De er praktiske at bruge, du kan øjeblikkeligt blokere adgangen til arbejdsgennemstrømningen ved at dreje håndtaget let 90 °, hvilket er især vigtigt i tilfælde af små pludselige ulykker, som f.eks. En gaslækage eller en vandrørlækage.

Blandt andet er kugleventiler meget slidstærke og fremstillet af ikke-ætsende materialer. De tåler interaktion med aggressive miljøer godt.

Reparation af kugleventiler er let, desuden er de ret overkommelige i sammenligning med analoger til dette formål. Takket være alle disse fordele er kugleventiler blevet førende på markedet for lukkeventiler.

Kort forklaring af betydningen af ​​individuelle termer

I overensstemmelse med GOST 28338-89 er den nominelle diameter DN en parameter, der anvendes til rørledningssystemer til at karakterisere de tilsluttede elementer. Det er angivet uden betegnelsesenheder og er omtrent lig med den indre diameter af de rør, der skal forbindes, målt i millimeter. Undtagelsen er plastrør, hvor den ydre diameter tages som den nominelle. I henhold til instruktionerne fra GOST 26349-84 er det nominelle tryk PN det konstante indre overtryk af mediet, som rør og fittings kan modstå i hele deres levetid (50 år) ved en vandtemperatur på 20 ° C.

De største fordele ved moderne kugleventiler er: høj tæthed, små dimensioner, høj slidstyrke på kuglen, enkelhed i designet, hastighed ved ændring af driftstilstand (blokering af gas- og vandstrømme), lave driftsomkostninger, lav ulykkesfrekvens, lethed kontrol - drejning af håndtaget 90 °.

Husets design giver dette ventilelement brugervenlighed, selv når det er installeret et praktisk utilgængeligt sted. En bred vifte af kugleventiler på det moderne marked giver dig mulighed for at vælge dem, der er bedst egnede til at løse opgaverne.

Kugleventilen er installeret på rørledninger til vandforsyning, gasforsyning og varme. Enheden tjener til helt eller delvist at lukke vand eller gas i systemet. Enkelhed i design og pålidelighed fører til udbredt anvendelse på både indenlandske og industrielle rør. Hvordan man vælger den rigtige ventil og installerer den, læs videre.

Kugleventilens (4) afskærmningselement drives af håndtaget (11), som kan fremstilles i form af et svinghjul eller et håndtag. Håndtaget er fastgjort til ventilhuset med en møtrik (9) og en låsering (10).

I lukket position passer kugleventilen tæt i enhedens krop. Yderligere forsegling tilvejebringes af en pakning (5) placeret rundt om kuglens omkreds. For at fastgøre ventilen i en position anvendes en stamme, der skrues fast til ventillegemet (3) og en spindelmøtrik (8).

Alle elementer, der er forbundet med hinanden, er pålideligt forseglet med Teflon-pakninger (6,7).

Valgkriterier for kugleventil

Kugleventiler vælges afhængigt af følgende parametre:

 • enhed design;
 • båndbredde;
 • fremstillingsmateriale;
 • fastgørelsesmetode;
 • producentens firma.

Typer af ventiler afhængigt af designet

Afhængigt af designet kan kugleventilen være:

 • lige igennem. Det vigtigste kendetegn er lav hydraulisk modstand. I de fleste tilfælde er det installeret for at regulere væskestrømmen til varmesystemer;
 • kontrolpunkt. Den lige gennemgående ventil til vand eller gas er installeret på en flad del af rørledningen og tjener til fuldstændig at lukke for den indgående strømning;
 • kantet. Vinkelventilen er monteret på rørledningens bøjning. Enhedens formål er at blokere den indgående strøm;
 • blanding eller trevejs. Installeret på systemer, når det er nødvendigt at blande to strømme af indgående væske.

Valget af kugleventilens design er nødvendigt afhængigt af den udførte funktion og rørledningens egenskaber.

Valg af båndbredde

Afhængig af kapaciteten er kugleventiler opdelt i:

 • fuld boring, i stand til at passere 90% - 100% af den indkommende væske (gas);
 • standard, der passerer 70% - 80% af væsken;
 • delvis boring (40% - 50%). Enheder installeres, når det er nødvendigt at reducere det indgående flow.

Valg af materiale

Kugleventiler kan fremstilles:

Læs også: Arthur Keskinov: Varme fra nye batterier efter eftersyn vil være i stand til at smelte is på Volga
 • lavet af messing. Et holdbart materiale, der kan modstå højt tryk og temperatur og praktisk talt ikke udsættes for korrosion. Derudover er messingventiler lette og æstetisk tiltalende;
 • lavet af bronze. Materialet er også holdbart, men dyrere end messing;
 • lavet af plastik. Enhederne er udelukkende monteret på plastrør. Ikke egnet til andre typer systemer;
 • lavet af rustfrit stål. Enhedens fremragende egenskaber bestemmer dens anvendelse i industrielle rørledninger.

For standardhusanlæg er messingventiler mest egnede, som kan installeres på en rørledning lavet af ethvert materiale.

Valg af monteringsmetode

Ifølge fastgørelsesmetoden er kugleventiler opdelt i følgende typer:

 • gevind (kobling). Koblingsventilen bruges oftest i private rørledninger med en lille diameter (op til 65 mm), både til gas og vand eller. Den gevindskårne ventil er let at installere. For at installere enheden, forudsat at rørene er gevindskårne, kræves ingen specielle værktøjer og specialkompetencer;
 • flanger. Ventilen, der er installeret ved hjælp af specielle elementer (flanger), bruges hovedsageligt til installation på industrielle rørledninger med en diameter på 50 mm eller mere. Flangeventilen er mere tæt og holdbar;
 • svejset, installeret på metalrørledninger ved svejsning. Fastgørelsen af ​​den svejsede ventil er den mest pålidelige, men der kræves visse færdigheder for at montere enheden. I de fleste tilfælde installeres svejste ventiler på industrielle gasrørledninger, hvor der kræves høj tæthed.

Producentens valg

Kugleventilens pålidelighed og holdbarhed afhænger primært af producenten. Eksperter anbefaler at købe afspærringsventiler fremstillet af følgende virksomheder:

 • Valtec er et italiensk-russisk firma, der har specialiseret sig i produktion af tekniske VVS til opvarmning og. Lav pris og fremragende kvalitet tiltrækker forbrugernes opmærksomhed;
 • Danfoss (Danmark). GBC-svejsede ventiler er meget holdbare og kan bruges i forskellige systemer, herunder klimaanlæg i rummet;
 • Becool (Rusland). Ventiler i BC - BV-serien er modstandsdygtige over for aggressive medier, har en høj tæthedsgrad og kan installeres på forskellige rørledninger.

Brug af kugleventiler

På grund af dets høje kvaliteter er anvendelsesområdet for kugleventiler ret bredt:

 • På grund af designens enkelhed og høje kvalitet bruges de i forskellige systemer og komplekser af vandforsyning, opvarmning og naturgasforsyning i store virksomheder og i hverdagens levevilkår;
 • installation af en kugleventil bruges til organisering af grene fra hovedrørledningen og i stigrør med drikkevand, brandhane og andre økonomiske formål;

  udskiftning, installation af en underjordisk kran (11)
  Oliekanals kugleventil

 • installationen udføres i rørledninger, der transporterer olier, olieprodukter, kemisk aggressive stoffer, industrielt og husholdningsaffald, samt madløsninger
 • i hverdagen bruges disse enheder i vid udstrækning ved tilslutning af forskelligt udstyr såsom opvaskemaskiner, vaskemaskiner og andre VVS-armaturer. I drikkevandsforsyningssystemet installeres en sådan vandhane sammen med et rensefilter.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Amb. Frankie Simonis

Last Updated: 24/06/2023

Views: 5555

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Amb. Frankie Simonis

Birthday: 1998-02-19

Address: 64841 Delmar Isle, North Wiley, OR 74073

Phone: +17844167847676

Job: Forward IT Agent

Hobby: LARPing, Kitesurfing, Sewing, Digital arts, Sand art, Gardening, Dance

Introduction: My name is Amb. Frankie Simonis, I am a hilarious, enchanting, energetic, cooperative, innocent, cute, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.